Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

wtorek, 1 września 2020

Słodki wrzesień

   

 

  No i mamy wrzesień - miesiąc pierwszego chłodu na policzkach mimo słoneczka jeszcze ciepłego na środku nieba. Wrzesień - będzie się mienił w kolorze złota i czerwieni a pachniał będzie śliwkami i innymi owocami  - najbogatszy w dary miesiąc przed nami 


       więc może upieczemy pyszne śliwkowe ciasto - polecamy i zapraszamy - będzie słodko i bardzo aromatycznie - smacznego 


             

Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g miękkiego masła lub Kasi
  • 100 g cukru
  • 3 szt. jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego (dałam domowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżki mleka
  • 800 g śliwek
  • cynamon

Kruszonka

  • 70 g masła lub kasi
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki tortowej

Lukier

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru

Wykonanie

1.               Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.

2.     Miksując dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pod koniec mleko.

3.     Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i delikatnie posypać cynamonem..

Kruszonka

1.               Składniki kruszonki wyrobić razem i  odstawić do lodówki na 15 - 20  min.

2.     Posypać wierzch ciasta kruszonką.

3.     Ciasto piec w 180 stopniach ok 50 minut

4.     Upieczone zimne ciasto polukrować 

A teraz zaproście bliskich i przyjaciół do stołu - smacznego 

                                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz