Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

wtorek, 8 września 2020

SŁODKA PAPIERÓWKA

 

 

           

Jabłka do naszego kraju  przywędrowały dopiero w wieku XII razem z cystersami. Rozpoczęli oni proces udomowienia dziko rosnących szczepów jabłoni leśnych. Dzięki temu, z czasem udało im się osiągać coraz większe owoce, aż osiągnęli zadowalający efekt. Tym samym, choć przyjmujemy, że Polska jest ojczyzną jabłek, to jak pokazuje historia mamy z nimi do czynienia nieco krócej 

 


 

 

Jabłko to bez wątpienia najbardziej popularne owoce, szczególnie w Polsce. Mają tutaj naturalne warunki wzrostu, a więc jest ich w sklepach i sadach mnóstwo. Cenimy je za ich smak i różnorodność, można z nich przygotować zarówno potrawy słodkie, słone, jak i przetwory. Warto wiedzieć, jak dobry wpływ wywiera jedzenie jabłek na nasze zdrowie i włączyć je na stałe do codziennej diety.



 

Eksperci polecają sięgać po jabłko zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy ma najwięcej wartości oraz po to, by naturalnie wzmocnić odporność organizmu, który jest narażony na sezonowe infekcje. Jabłka zawdzięczają swój smak kwasom jabłkowym i cytrynowym oraz cukrom, które są łatwo przyswajalne.


Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką. Dzięki temu nie utracimy jej zbyt wiele, chociaż każda obróbka termiczna powoduje utratę witaminy C. Po co nam witamina C? Przyda się wszystkim, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy

 

Jabłka są także świetnym składnikiem dżemów, konfitur i kompotów . W towarzystwie aromatycznych, korzennych przypraw stają się świetnym pomysłem na przetwory w okresie jesiennym. Surowe jabłka zaś można wykorzystać do przygotowania pysznych, pełnych witamin soków.

Również wiele deserów i ciast nie może obejść się bez jabłek. Jednym z najpopularniejszych wypieków na całym świecie jest szarlotka.

 

  

Nasi Goście doceniają nasze ciasta z jabłkami – myślę że sekret tkwi w tym że  do każdego ciasta gdzie składnikiem jest jabłko - używamy wyłącznie owoców z naszych kaszubskich ogrodów. Wiemy co podajemy Gościom – to podstawa aby być pewnym tego czym częstujemy Gości. W sierpniu królowała papierówka  - zwykła, pospolita ale jedyna w swoim smaku i rodzaju, To jabłka mojego dzieciństwa. Kto z Was kocha smak papierówek ?

 


 Póżną jesienią  będziemy cieszyć się renetą i antonówką – uważam że to jedne z lepszych odmian do słodkich wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz