Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

wtorek, 1 września 2020

Jak kisić to kisić

 

   CZAS NA KISZONKI - BO ZIMA DŁUGA

 

 Kiszenie jest bardzo popularnym sposobem konserwowania żywności . Nasi wschodni sąsiedzi –  kiszą niemalże wszystko. Popularne są ogórki i kapusta, ale także pomidory a nawet owoce / jabłka gruszki czy śliwki/. Na południu słowiańskiej Europy  do kiszenia często dodaje się ocet winny. Powstaje zatem coś pośredniego pod względem smakowym między marynatą a kiszonką, jednak proces fermentacji zachodzi, jest to więc niewątpliwie kiszonka. Kiszenie warzyw jest jednym z najstarszych na świecie sposobów ich konserwacji. Zyskują przez to zupełnie nowe właściwości, nowy smak, a przede wszystkim stają się dla nas dostępne wtedy, kiedy nie ma ich już w ogrodach i na polach. Kolorowe smaki mamy więc nawet gdy za oknem śniegu po kolana.

My do tej pory kisiliśmy jedynie ogórki – aby u nas w Dobrych Czasach było zdrowo i swojsko.




 

Kiszone warzywa i owoce są mniej kaloryczne od świeżych bo podczas fermentacji następuje przemiana węglowodanów w kwas mlekowy. We wszystkich kwaszonych produktach  mamy zatem mniej węglowodanów, czyli mniej kalorii. Ten sposób konserwowania żywności należy nie tylko do najstarszych, ale i do najzdrowszych. Wszystkie produkty kiszone zawierają bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na pracę jelit. Można więc powiedzieć, że są w tym względzie odpowiednikiem jogurtu czy kefiru.

 

 


 

 

 

Kto z Was kisi warzywa inne niż kapustę i ogórki ? – my w tym roku postanowiliśmy zakisić także inne warzywa / będą kolorowe słoiki pełne smaku a przede wszystkim pełne zdrowia.

Popracujemy nad nowym sałatkowym menu – a jak opinia będzie pozytywna zaproponujemy Wam coś nowego – dobrego – zdrowego. 

 


 

Kapustę też mamy - teraz trzeba ją przygotować do kiszenia  - pracy dużo, ale warto - jak sami przygotujemy to wiemy co jemy .......

3 komentarze:

  1. Po raz pierwszy w życiu, w tym roku kiszę inne warzywa. Do ogórków dodaję kalafior, rzodkiewką, paprykę, marchewką. Robię to w dużym słoju na tzw. bieżące jedzenie. Kolor wody ma piękny lekko różowy kolor i jest pyszna. Zawsze wypijamy do samego dna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko buraczki poza kapustą i ogórkami, ale już podpatrzyłam u Ewuni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lucky Club Casino Site - Lucky Club Online Casino
    Lucky Club Online Casino Review luckyclub.live · All the games you want · All the bonuses you've won on Slots · Best Live Casino games · Promotions.

    OdpowiedzUsuń