Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

poniedziałek, 7 września 2020

Czas na grzyby

 

    

W Polsce zwyczaj zbierania grzybów to wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w… Panu Tadeuszu.

Współcześni miłośnicy zbierania grzybów przejęli tę pasję od swoich ojców i dziadków. Grzybobranie to sztuka szukania, ale także współzawodnictwo. To przyjemność zarezerwowana tylko dla zdeterminowanych. Jeżeli idziemy na grzyby po raz pierwszy, należy skorzystać z pomocy kogoś, kto ma już doświadczenie. Po smaczne i dorodne grzyby  warto wybrać się po deszczowej nocy z samego rana – mamy wtedy dużą szansę, że z lasu wrócimy z pełnym koszykiem 

 


 

Kiedy na zewnątrz jest ciepło i pada jest duża szansa że jesień obdarzy nas bogactwem leśnych skarbów. Grzybobranie to zajęcie bardzo przyjemne i relaksujące, a obfite zbiory dają pole do popisu w kuchni. Najlepszy czas na zbieranie grzybów zaczyna się w połowie lata i przy sprzyjających warunkach trwa do późnej jesieni. Kiedy warto wyruszyć na grzybobranie i kiedy szukać poszczególnych gatunków grzybów. Grzybiarzu sprawdź w kalendarzu!

 


 

Najlepszym terminem dla grzybiarzy jest połowa lata i jesień, pod warunkiem, że latem nie zabrakło ciepłych deszczów. Wtedy to w naszych lasach pojawia się większość popularnych gatunków

My kochamy grzybobranie a tym samym grzyby i potrawy z nimi powiązane

Przepis na zupę grzybową – prosty i smaczny

 

  • 0,50 kg świeżych grzybów
  • około 1 litra bulionu warzywnego
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki / 30%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić w  kawałki.
  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć chwilę na maśle, dodać grzyby i lekko jeszcze przesmażyć
  • Ziemniaki  i marchewkę obrać i pokroić  w kostkę.
  • Do gorącego bulionu dodać grzyby, ziemniaki i marchewkę. Potem wszystko posolić i gotować przez 15 minut.

 Na sam koniec dodać śmietankę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy. Zupę grzybową posypać już na talerzach natką pietruszki.

Kochani - my jutro już o wschodzie słońca wybieramy się na grzyby z nadzieją że będzie to udany dzień. Potem przygotujemy zupę z wyżej proponowanego przepisu - to będzie smaczny i udany dzień. 

Pozdrawiamy i zachęcamy Was .... " na grzyby  " - bo o tej porze w lesie i bogato i kolorowo .....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz