Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

sobota, 29 sierpnia 2020

Dynia jest najlepsza

Pomarańczowy kolor w tle końca wakacji.

Dynia o o niej mowa  poza cennymi walorami żywnościowymi, posiada specyficzne właściwości lecznicze. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g, dlatego może być cennym składnikiem diet odchudzających. Soki i przeciery z dyni działają moczopędnie dzięki czemu warzywo to znajduje zastosowanie przy leczeniu schorzeń nerek oraz układu krążenia. Do właściwości zdrowotnych dyni zaliczyć można jej działanie odtruwające i regulujące przemianę materii.  Poza tym jej spożycie wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi. Zapobiega tym samym cukrzycy i poprawia profil lipidowy osób mających problem z cholesterolem. Spożycie dyni wpływa stymulująco na wydzielanie żółci oraz działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę. Surowa lub gotowana dynia pomaga likwidować zaparcia i ułatwia leczenie otyłości przez regulację przemiany materii. Ponadto dyni przypisuje się również właściwości antynowotworowe.

 

 


Pamiętajcie - dynia ma też w sobie dużo zdrowia i dużo smaku. Można ją przygotować na kilka sposobów. My ostatnio korzystamy z poniższego przepisu .... pychotka

 

Przygotowanie krok po kroku
  1. Dynię obierz, wydrąż ziarna, miąższ pokrój na duże kawałki i połóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Kawałki dyni polej oliwą, wstaw do piekarnika i w temp. 170°C piecz do miękkości ok. ...
  3. Wyjmij na talerze, posyp uprażonymi ziarnami i polej wybranym olejem.
  4. Dodaj do smaku czosnek i świeże zioła. 

 

W Dobrych Czasach dynia i odcienie jej koloru królują od kilku dni




Dary końcówki sierpnia to dobroczynne bogactwo natury- jest smak, jest zapach jest zdrowie - to prawdziwe szczęście :-)

Jeśli macie fajny sprawdzony przepis na danie z dyni - to z serca poprosimy - będziemy gotować :-)
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz