Pomarańczowy kolor w tle końca wakacji.
Dynia o o niej mowa poza cennymi walorami żywnościowymi, posiada specyficzne właściwości lecznicze. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g, dlatego może być cennym składnikiem diet odchudzających. Soki i przeciery z dyni działają moczopędnie dzięki czemu warzywo to znajduje zastosowanie przy leczeniu schorzeń nerek oraz układu krążenia. Do właściwości zdrowotnych dyni zaliczyć można jej działanie odtruwające i regulujące przemianę materii. Poza tym jej spożycie wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi. Zapobiega tym samym cukrzycy i poprawia profil lipidowy osób mających problem z cholesterolem. Spożycie dyni wpływa stymulująco na wydzielanie żółci oraz działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę. Surowa lub gotowana dynia pomaga likwidować zaparcia i ułatwia leczenie otyłości przez regulację przemiany materii. Ponadto dyni przypisuje się również właściwości antynowotworowe.
Pamiętajcie - dynia ma też w sobie dużo zdrowia i dużo smaku. Można ją przygotować na kilka sposobów. My ostatnio korzystamy z poniższego przepisu .... pychotka
- Dynię obierz, wydrąż ziarna, miąższ pokrój na duże kawałki i połóż w naczyniu żaroodpornym.
- Kawałki dyni polej oliwą, wstaw do piekarnika i w temp. 170°C piecz do miękkości ok. ...
- Wyjmij na talerze, posyp uprażonymi ziarnami i polej wybranym olejem.
- Dodaj do smaku czosnek i świeże zioła.
W Dobrych Czasach dynia i odcienie jej koloru królują od kilku dni
Dary końcówki sierpnia to dobroczynne bogactwo natury- jest smak, jest zapach jest zdrowie - to prawdziwe szczęście :-)
Jeśli macie fajny sprawdzony przepis na danie z dyni - to z serca poprosimy - będziemy gotować :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz