Słoneczne ciasto na pochmurny dzień.
Witam
Was serdecznie i wakacyjnie. Na Wybrzeżu weekend był deszczowy, i aby
rozweselić ponurą niedzielę wyszperałam dwa przepisy na smaczne ciasta. W
najbliższym czasie upiekę je i poczęstuję gości odwiedzających kawiarenkę
" Dobre Czasy ".
KOKOSANKA Z KREMEM ANANASOWYM.
KOKOSANKA Z KREMEM ANANASOWYM.
Owoce
w których zawarte są - miłość wolność i smak.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki białego cukru
Białka ubić na puszystą pianę. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i miksować na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temp. 170oC ok. 30 min.
Składniki na kokosowy wierzch:
4 białka
1 szklanka białego drobnego cukru
200 g wiórek kokosowych
Białka ubić , powoli dodawać cukier, na koniec delikatnie wmieszać kokos. Piec na papierze do pieczenia ok.35 min. w temp. 170oC.
Składniki na krem ananasowy:
1 puszka ananasa
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru
4 żółtka
1 kostka masła (250 g)
Ananas pokroić w drobną kosteczkę. 1/3 zalewy wymieszać z budyniem, resztę zagotować z cukrem. Dodać wymieszany budyń i gotować, aż do uzyskania zawiesistej konsystencji . Odstawić do wystygnięcia.
Do miękkiego masła dodawać kolejno żółtka i razem zmiksować, dodać wystudzoną masę ananasową i ponownie wymieszać. Dodać pokrojony ananas i wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć upieczony kokos. Udekorować startą czekoladą lub podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego
BISZKOPTOWE CIASTO Z KREMEM KAWOWYM.
W ziarnach tych owoców zawarta jest kwintesencja
idealnego smaku.
Składniki na 2 biszkopty:
5 jajek
100 g gorzkiej czekolady
50 g Kasi
50 g masła
1/5 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 g drobnego cukru
125 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Tłuszcz utrzeć na puszystą
masę i dodać roztopioną i lekko schłodzoną czekoladę. Zmiksować. Kawę rozpuścić
w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy. Dodać cukier, ciągle miksując. Dodawać
po kolei żółtka miksując, na koniec ubite białka. Delikatnie wymieszać z
pozostałą masą. Ciasto można podzielić na 2 części i upiec osobno lub upiec
całość i przekroić biszkopt.
Piec na papierze do pieczenia
w temp. 170oC do suchego patyczka.
Masa cappuccino:
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
60 g kawy cappuccino w
proszku
3 łyżki cukru
Mascarpone zmiksować z
cappuccino, dodać ubitą kremówkę z cukrem. Miksować, aż do uzyskania jednolitej
masy.
Dekoracja:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
odrobina cappuccino do
posypania
Zimne już biszkopty przełożyć
kremem, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę i udekorować. Przechowywać w lodówce.
Fotografie umieszczone w poście pochodzą z internetu
Fotografie umieszczone w poście pochodzą z internetu
Ciasta uwielbiam,to z kremem kawowym...zapowiada się smacznie,pozdrawiam;))
OdpowiedzUsuńA ZDJĘCIA TYCH CIAST?..... ZROBIĘ SOBIE TO Z CAPPUCCINO!pOZDRAWIAM!
OdpowiedzUsuńto pierwsze robi moja mama - nazywa je Rafaello :) to chyba - poza kopcem kreta i tortem z kaszy manny z truskawkami - moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńa drugi przepis również brzmi smakowicie :) wypróbuję przy najbliższej okazji :)
zapowiadają się smakowicie;) Skorzystam , w pierwszej kolejności chyba kawowy, ale może coś się zmieni.
OdpowiedzUsuńWe Wrocławiu, sobota była cieplutka i zrobiłam sobie 3h wycieczkę rowerowa po wałach nad Odrą i do Hali Ludowej gdzie z okazji jej Stulecia częstowali pysznym tortem. W niedzielę było chłodniej ale nie padała. Słoneczka życzę:)
Fajny post,a przepisy brzmią apetycznie.Jak upieczesz ciasta- napisz czy gościom smakowały.Cieplutko pozdrawiam.Kuleczka
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńOj kusisz kobieto, a ja na diecie i ze słodyczy mogę tylko śledzie. Pozdrowionka
OdpowiedzUsuńRozpieszczasz tych swoich gości :) Serwujesz im nie tylko coś dla oka, ale też dla smaku. Dobry przepis. Skorzystam z niego. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńApetyczne przepisy i piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńTwoje pomysły są ekstra-blog czyta się ja przygodową książkę,Pozdrawiam.Stała czytelniczka.
OdpowiedzUsuńkusicielko ;p
OdpowiedzUsuńSmaaaaakowity wpis mniam, mniam kokos do wypróbowania :-)))
OdpowiedzUsuńByłem dzisiaj w Dobrych Czasach.Jest znakomicie.Klimatycznie,w tle muzyka zespołu Dżem,lody i kawa znakomita.Polecam.Andrzej Marczewski
OdpowiedzUsuńOj niedobra Ty... Takie smakowitości tutaj opowiadasz :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMmmm...kokos i ananas, to najlepszy duet jaki znam :))
OdpowiedzUsuńCzytając przepisy aż zapachniał mi ciastem. Chyba po pracy zabiorę się za pieczenie. :D
OdpowiedzUsuńDziękuję. Mniam.
Dla mnie proszę kawałeczek kawowego ciasta i małą czarną:)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite zdjecia :)
OdpowiedzUsuńCiasto na pewno pychotka :)
Na pewno wypróbuję i kiedyś zagoszczę:-)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Szybka Gotówka - https://redirect.qxa.pl/YxNh9 - Uzyskaj Szybką Pożyczkę
OdpowiedzUsuń41 yr old Structural Engineer Valery Tolmie, hailing from Levis enjoys watching movies like Red Lights and role-playing games. Took a trip to Brussels and drives a Optima. Przeczytaj caly artykul
OdpowiedzUsuńMam do sprzedania dom w Sanoku. Sprzedaję go tanio. Zadzwoń do mnie teraz. nieruchomosci.sanok.pl
OdpowiedzUsuń