Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

niedziela, 12 maja 2013

Słodka cytryna.

Witam Wszystkich bardzo ciepło i wiosennie mimo deszczowej pogody nad Bałtykiem.W planach był dzisiaj spacer po sopockim molo,ale plany sobie, a życie sobie - i żeby  nie było smutno to zapraszam  na  coś słodkiego.
Przepyszna tarta, coś niesamowitego. Wystarczająco słodka, ze świeżym, kwaskowym smakiem cytryny ... Taka wiosenna i lekka!
Składniki na spód:
  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny 




Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę  (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie wysypać kulki, które obciążą ciasto (może być groch, fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Na upieczoną tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż tarta się 'zetnie'. Można przykryć od góry folią aluminiową. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :



90 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Prawie jak sernik. Aż ślinka leci. I ten cytrynowy kolor. FANTASTYCZNE. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda - mniam :))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za sympatyczny komentarz,Miłej nocki.J.

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) A ja mimo deszczu byłam na spacerku z Sopotu do Orława :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale słodko,miło-bardzo lubię tego typu desery.Pozdrawiam-wierna czytelniczka bloga.Kleczka

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak Ja uwielbiam takie smakołyki,pyszności:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CZEŚĆ EDYTKO - POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ ZA MIŁY KOMENTARZ.

      Usuń
  6. Mniam, jak ja bym zjadła takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmmm wygląda tak kusząco, że chyba dam się skusić ;). Dzięki za przepis. Na pewno wypróbuję, bo bardzo lubię takie lekkie ciasta, a to wygląda na przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda, tak puszyście:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie, zabieram przepis i rozglądam się za formą (taką ładną jak Twoja).

    OdpowiedzUsuń
  10. wow !jakie cudo!!koniecznie muszę zrobić!fantastyczna!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WITAM I POZDRAWIAM I ZACHĘCAM DO PIECZENIA DOMOWYCH CIAST.MIŁEGO WEEKENDU-PAPA

      Usuń
  11. Piękne się prezentuje, też kiedyś robiła podobną ale przepis mi przepadł i u Ciebie go znalazłam :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale narobiłaś smaku)))))gdyby nie późna pora wzięłabym się za przyrządzanie:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam podobny przepis Gino D'Acampo. Uwielbiam tę tartę. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo, bardzo smakowicie wygląda!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Tarta wygląda bardzo apetycznie i wręcz zaprasza aby spróbować.Lubię Twój blog bardzo.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ach... pyszności. Szkoda, że mam dwie lewe ręce do pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj-każdy ma inny talent,Pozdrawiam i podziwiam Twój blog.J.

      Usuń
  17. Wygląda obłednie i pewnie tak tez smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmm...wygląda niezwykle smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kusicielka,,,wygląda pysznie i pewnie tak smakuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam Ciebie i Twoją Rodzinkę.Jola

      Usuń
  20. Mmmmmmmm, ale zapachniało.
    Trzeba będzie zrobić na weekend dla rodzinki:-)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majowe podziękowania i pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki.J

      Usuń
  21. Pychota! aż mi ślinka cieknie ;)przepis wypróbuję w najbliższym czasie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepięknie!
    Idealny deser dla mnie - cytrynowy :))
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam, paluszki lizać. Smakowity przepis. Muszę wypróbować :)
    Dziękuję za odwiedziny, zapraszam do zaglądania do mnie. :)
    Pozdrawiam cieplutko, Wiola.

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeszcze nigdy nie miałam okazji zrobić tarty, ciężko jest mi dostac odpowiednią do niej foremkę, która zmieściłaby się w moim okrągłym piekarniku. Twoj wypiek wygląda bardzo kusząco.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  25. Tarta cytrynowa jest przepyszna. Kiedyś upiekła taką moja córka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ulu,Pozdrowienia dla Ciebie i córki.Jola

      Usuń
  26. Ach, jak pysznie :) Częstuję się wirtualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziekuje za odwiedziny na moim blogu :-) Swietny blog prowadzisz,zagaszczam na dluzej,bo wszystkie tematy u Ciebie sa bliskie memu sercu :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj-dziękuję Ci za odwiedziny.Pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki,Jola

      Usuń
  28. Tarta cytrynowa wygląda przepysznie. Poczęstowałam się kawałeczkiem. Pycha...
    Zrobię ją w sobotę.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i zapraszam do Dobrych Czasów na ciasteczko i kawkę.J.

      Usuń
  29. Wygląda przepysznie ;) mam nową formę do tarty więc pewnie wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Tarta wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. o matko, muszę taka zrobić - wyglada obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam wiosennie z Wejherowa,miłej niedzieli,J,

      Usuń
  32. Ale kusisz, wygląda bardzo apetycznie♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj-dziękuję Ci za odwiedziny.Pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki,Jola

      Usuń
  33. Odpowiedzi
    1. Witaj-dziękuję Ci za odwiedziny.Pozdrowienia dla Ciebie.Jola z Dobrych Czasów

      Usuń
  34. Wygląda bardzo, bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj-dziękuję Ci za odwiedziny.Pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki,Jola

      Usuń
  35. Ależ u Ciebie jest przepysznie, kusisz zapachem :))

    OdpowiedzUsuń
  36. Odpowiedzi
    1. Witaj-dziękuję Ci za odwiedziny.Pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki,Jola

      Usuń
  37. Od dawna mi się taka marzy. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, bo tarta wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  38. Witaj Jolu, dziękuję Ci bardzo za odwiedziny w Zaciszu i zaproszenie do Ciebie. Myślę, że mamy wiele wspólnego i dlatego z przyjemnością będę wpadać do Ciebie w odwiedziny. Pozdrawiam cieplutko. Ania

    OdpowiedzUsuń
  39. Co za pyszności u Ciebie :)))))
    Bardzo fajny blog na pewno zostanę tu na dłużej :)))))

    OdpowiedzUsuń
  40. tarta wygląda niezwykle smakowicie!
    pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny ;-))

    OdpowiedzUsuń
  41. Oj ależ mi smaku narobiłaś :)))) Muszę kiedyś koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń