2 szklanki wody
1/2 łyżeczki drożdży
2 i 1/2 szklanki mąki
8 łyżek mąki żytniej
Dzień II:
2 szklanki wody
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki drożdży
7 szklanki mąki
Dzień I - zakwas:
Wszystkie składniki wymieszać i przykryć płótnem na 8-10 godzin.
Dzień II:
Wymieszać pozostałe składniki. Wyrabiać aż uzyskamy efekt ciasta gładkiego i lepkiego.
Bochenek (można podzielić uzyskane ciasto na kilka mniejszych chlebków) spryskać wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatuyy ok 220ºC. Piec całość około 50-60 minut.
Pyszny chlebek ,serwetka też ładna.Wszystkiego dobrego-Mirek z Kaszub.
OdpowiedzUsuńMuszę Twojego przepisu spróbować, bo ja zakwas robie bez drożdży i to dużo czasu zabiera! Przytulnie tu u Ciebie! Dziękuję za wizytę i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSUPER PRZEPIS I CHYBA GO WYPRÓBUJĘ
OdpowiedzUsuń