Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

poniedziałek, 26 października 2020

PUSZCZENI Z DYMEM ...


Wędzenie jest procesem, w trakcie którego przetwory poddawane są działaniu ciepła i związków chemicznych zawartych w dymie wędzarniczym. Dym otrzymywany jest w wyniku spalania odpowiedniego drewna i jego pochodnych . W wyniku wędzenia następuje zmniejszenie zawartości wody w produkcie, a także zmiany chemiczne i fizykochemiczne. Tradycyjne wędzenie spełnia dwa zasadnicze zadania:

  • obróbka termiczna żywności dająca równomierną zmianę stanu wilgotności
  • obróbka dymna, która utrwala produkt, a także nadaje mu walorów smakowo-zapachowych i wizualnych

Czas trwania wędzenia w zależności od zastosowanej metody może wynosić od kilkudziesięciu minut do kilku tygodni. 


 

Wędzenie ma na celu:

  • nadanie charakterystycznego, cenionego zapachu i smaku, pochodzącego z różnorodnych  składników dymu otrzymanego w wyniku powolnego spalania  trocin uzyskanych z odpowiedniego gatunku drewna;
  • obsuszenie, zwłaszcza powierzchniowe i w ten sposób zwiększenie wartości pokarmowej i trwałości produktów wędzonych;
  • impregnację różnorodnymi składnikami dymu wędzarniczego  o działaniu bakterio- i grzybobójczym, dzięki temu przedłuża trwałość produktów

 


Drewna z drzew iglastych (z wyjątkiem używanego jako dodatek do drewna głównego - jałowca)  Do wędzenia używane jest wyłącznie drewno z drzew liściastych tlące się, bez kory, najczęściej buk, grab, olcha, akacja, śliwa, jabłoń, grusza i klon.



 

Oprócz drewna w kawałkach, stosuje się jego pochodne – zrębki wędzarnicze oraz trociny przy czym drewnem rozpala się ognisko, natomiast zrębki i trociny służą do zagęszczania dymu. W celu nadania produktom specyficznego smaku i aromatu dodaje się podczas wędzenia jałowca w formie jagód lub chrustu. Rodzaj użytego drewna podczas wędzenia ma znaczący wpływ na barwę i walory smakowo-zapachowe produktu.



 

My jako gospodarze lokalu Dobre Czasy w swojej ofercie także mamy swojskie wyroby wędzarnicze – chętnych odbiorców nie brakuje. Nasze wyroby są produkowane z najwyższej klasy mięsa, bez konserwantów i ulepszaczy, dodam, że jeden 1kg  kiełbasy wyprodukowany jest z 1,30 kg czystego mięsa.

W naszej ofercie mamy wędzony schab, szynkę, karkówkę, boczek i różnego gatunku kiełbasy. Wędzimy na życzenie także serki typu włoskiego czyste lub z dodatkiem przypraw.


 

Mili Goście już wkrótce podamy kilka przepisów .

Pozdrawiamy serdecznie .

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza