Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

poniedziałek, 29 lipca 2013

Z wyjątkowym uczuciem w tle...

Dobre Czasy zapraszają w sobotę 10-08-2013 r. na pieczonego ziemniaka jako dodatek do regionalnych piw. Pełen asortyment piw na poniższej fotce. Dla łasuchów przygotujemy deser na życzenie. Pamiętaj zamawiając pieczonego ziemniaka otrzymasz rabat na wybrane piwo.
 

Zdjęcie 




Wartość odżywczą ziemniaki zawdzięczają białkom i węglowodanom. Co ciekawe, spośród wszystkich białek roślinnych, to właśnie biało znajdujące się w bulwach ziemniaków jest jednym z najwartościowszych - ma jedne z najwyższych wskaźników wartości biologicznych. Ziemniaki to również bogate źródło witamin: B1, B2, B6, PP oraz witaminy C – 300 g ziemniaków pokrywa 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C!




Jedno piwo od czasu do czasu jest dobre dla zdrowia. Anglicy mają powiedzenie „An apple a day keeps the doctor away” (jedno jabłko na dzień trzyma lekarza z daleka). Wydaje się, że ta maksyma może również dotyczyć piwa. Spożycie piwa z umiarkowaniem może zredukować ryzyko pojawienia się cukrzycy i nadciśnienia, a nawet pomóc stracić na wadze, według ostatniego badania zrealizowanego przez lekarzy hiszpańskich. Badacze więc zalecają spożywanie piwa (aż do 0,5 litra dziennie), połączone z ćwiczeniami fizycznymi oraz z dietą śródziemnomorską bogatą w ryby, owoce, warzywa oraz olej z oliwek.



Zdjęcie 


 Poza dużą zawartością antocyjanów, czereśnie obfitują w wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk. Ich szczególnie cennym składnikiem jest potas, który niweluje negatywne skutki stosowania soli w naszej diecie. Spora zawartość jodu wzmaga natomiast produkcję hormonów tarczycy, regulujących m.in. przemianę materii. Owoce te regulują również pracę przewodu pokarmowego i poprawiają nastrój. Dzięki witaminie C – wzmacniają odporność, a za sprawą witamin z grupy B – korzystnie wpływają na układ nerwowy i wygląd skóry.
Wszystkim Wam, a także sobie życzę, wytrwać w zdrowiu, miłości tak długich lat, jak niżej opisana para.

PROSZĘ PRZECZYTAJCIE TO - JA SIĘ WZRUSZYŁAM, CHOCIAŻ MÓWIĄ O MNIE TWARDA KOBIETKA.


Helen i Les Brown urodzili się 31 grudnia 1918 roku. Poznali się w szkole średniej, ale o swoją miłość musieli walczyć. Udało się, a później byli już nierozłączni. Aż do samego końca.



Aby móc być razem, para musiała przeciwstawić się rodzinom. Wszystko dlatego, że Les pochodził z bogatego domu, a Helen z robotniczej rodziny - w latach 30. taki związek mógł być jeszcze uznany za mezalians i został potępiony przez rodziców zakochanych.
W 1937 roku, tuż po osiągnięciu pełnoletniości, Helen i Les uciekli razem z domów i we wrześniu wzięli ślub. Przez większość czasu mieszkali w kalifornijskim Long Beach, gdzie Les był fotografem, a jego żona agentką nieruchomości.

Staruszkowie przeżyli razem 75 lat, odeszli z tego świata również razem. Jak poinformował ich syn Les Junior, Helen zmarła 16 lipca na raka żołądka, dzień później walkę z chorobą Parkinsona przegrał Les.







Syn pary opowiedział o rodzicach dziennikarzom  lokalnemu portalowi Press Telegram, przyznał, że byli idealnie dopasowani i spędzali razem każdy możliwy dzień.
Na starość mama często powtarzała, że nie chce widzieć śmierci taty - stwierdził Les Jr. - ojciec zaś nie chciał żyć bez niej.
Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję Wszystkim za odwiedzanie mojego bloga.Za każde słowo serdecznie dziękuję. 





piątek, 26 lipca 2013

Mirabelka w roli głównej

Wino to napój który powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej – procesu podczas którego cukier (glukoza, fruktoza, skrobia, sacharoza…) zamieniany jest w alkohol i dwutlenek węgla. Proces ten jest możliwy dzięki drożdżom. Są to jednokomórkowe organizmy odpowiedzialne za ów proces.

Wino fermentuje w warunkach domowych najczęściej w specjalnie przystosowanych do tego naczyniach ze szkła, zamkniętych korkiem z tzw. rurką fermentacyjną przez którą wydostaje się powstający dwutlenek węgla, a nie wpuszczane jest powietrze. 
W zależności od rodzaju użytego surowca możemy mówić o winach gronowych i owocowych. Do produkcji win gronowych używa się wyłącznie winogron bez dodatku wody i cukru. Wina owocowe powstają natomiast z każdych innych owoców najczęściej z wodą i cukrem.

Termin wino owocowe jest o tyle nie precyzyjny, że w warunkach domowych trunki te można wyrabiać z powodzeniem także z kwiatów (bzu, dzikiej róży, mniszka lekarskiego) jak i nawet z warzyw . Ponad to, coraz częściej odżywa spór o to, czy produkty nie będące pochodnymi fermentacji winogron można uznać za wina.

Moim zdaniem tak – z oczywistym zastrzeżeniem podziału na wina gronowe i tzw. owocowe.





Przepis na wino z mirabelek


10 kg mirabelek
2 kg czerwonej porzeczki
5 kg cukru
8 litrów wody
30 g drożdży (spożywcze)

Umyte owoce rozgnieść i włożyć do butli.Cukier i drożdże rozpuścić w przegotowanej wodzie .Zaleć owoce i przykryć gazą lub zamknąć  otwór korkiem z rurką.Odstawić na 6-7 tygodni.Po tym okresie zlać wino przez gazę i odstawić w wypłukanej butli na 1-2 tygodni.Następnie rozlać do butelek i zakorkować.Niech leżakuje i ...smakuje.
 




Mam nadzieję,że pewnego dnia zaproszę Wszystkich moich czytelników  do Dobrych Czasów na ''zamkniętą" imprezę i poczęstuję swojskim winem.Gościom którym smak mojego winna nie będzie odpowiadał ugoszczę tak jak mówi  przysłowie "Czym chata bogata..."  Pozdrawiam serdecznie.







 Zapraszam na facebooka i na stronkę www.dobreczasy


Dziękuję za komentarze i opinie/są dla mnie siłą napędową   do dalszej pracy/                         
 

poniedziałek, 22 lipca 2013

Smak lata w kuleczkach

PORZECZKA  CZERWONA


Te czerwone kuleczki są szczególnie zasobne w witaminę C, a porzeczka czarna zawiera jeszcze cztery razy więcej tej witaminy! Poza tym zawierają dużo beta–karotenu, witaminy PP i E. Są doskonałym źródłem potasu, miedzi, magnezu, żelaza oraz wapnia. Niezwykle cennymi składnikami występującymi w dużej ilości w porzeczce czerwonej są błonnik i jego rozpuszczalna frakcja - pektyny. Powodują one zagęszczanie i żelowanie substancji w obecności cukru, dzięki czemu porzeczki świetnie nadają się do produkcji przeróżnych dżemów i powideł. Oprócz tego pektyny maja zdolność obniżania poziomu cholesterolu, wypłukują substancje toksyczne, zwiększają uczucie sytości, chronią przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych.Więc Drogie Kobietki jedzmy świeże,a także zaprawiajmy w słoiki na zimę.W okresie chłodów zapach lata będzie czymś wyjątkowym.

AGREST



Agrest jest jednym z najzdrowszych owoców. Pomaga w ujędrnianiu mięśni, wyostrza myślenie, wzmacnia wątrobę i płuca, redukuje kwasowość, zwiększa także płodność. Owoce agrestu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu. Oprócz dużej zawartości witaminy C, agrest jest bogaty w błonnik, fosfor, karoten, żelazo, witaminy z grupy B oraz wapń. Dzięki swoim właściwościom przyczynia się do zapobiegania nowotworom i poprawia metabolizm.Owoce agrestu są wyjątkowo zdrowe.Nadają się do spożycia na surowo,a przetwory z agrestu jedzone w okresie zimowych chłodów to prawdziwa delicja 

Ja proponuję na poprawę humoru w deszczowe letnie dni ciasto kruche z agrestem lub porzeczkami. 






Fantastycznym pomysłem jest też zrobienie nalewki z porzeczek lub  agrestu.W zimowe wieczory w dobrym towarzystwie można delektować się "procentami" z domowej piwniczki. 




  • 1,50 kg przebranych dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
  • litr spirytusu 96%
  • 1/2 litra wody przegotowanej i ostudzonej
  • 1,50 kg  cukru
  • laska wanilii

Porzeczki  umyć i osuszyć. Włożyć do słoja razem z przeciętą wzdłuż wanilią , zalać spirytusem i wodą. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez 21dni, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie nalewkę zlać i odstawić, natomiast owoce zasypać cukrem. Gdy z cukru zacznie powstawać syrop, można przyspieszyć proces rozpuszczania poprzez mieszanie,następnie połączyć z nalewką.
Odstawić na kilka dni (aż do całkowitego rozpuszczenia cukru), przefiltrować i rozlać do butelek.Mocno zakręcić.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Dojrzewa minimum pół roku. Może to długo /haha/, ale  potem smakuje wybornie.

 

      "  Każdy z nas jest trochę inny chociaż  lubi smaczek winny
         Troszkę wypić nie zaszkodzi
         Bo wtedy czujemy się tak młodzi ....."


 




 

środa, 17 lipca 2013

Coś na słodko :)

Gospodyni Dobrych Czasów zaprasza na coś słodkiego.

Przepis  na ciasto naleśnikowe

Składniki:

- 125 g mąki tortowej
- 15 g  cukru
- odrobina soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany (najlepiej kremówki)
- kilka kropel esencji waniliowej lub cukier waniliowy

do smażenia :
- 20 g  masła (można użyć oleju)

Wykonanie:

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka,dobrze mieszamy składniki mikserem lub trzepaczką, dolewając  100 ml mleka. Ciągle mieszając  dolewamy  resztę mleka i śmietanę. Odstawiamy  ciasto na kilka minut.
Przed przystąpieniem do smażenia dodajemy esencję waniliową, ewentualnie cukier waniliowy. Patelnię smarujemy  odrobiną masła i podgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą się dziurki, odwracamy  na drugą stronę  i smażymy  kolejne 30-40 sekund. Przekładamy na talerz. Podajemy z dżemem lub innym słodkim nadzieniem np.twarożkiem z owocami.

Zapraszam do stołu i życzę smacznego ;-)





Przepis na ciemny biszkopt 
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki kakao

Przygotować prostokątną foremkę  i wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać . Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 25-30 minut . Biszkopt wyjąć z piekarnika, odwrócić formę do góry dnem i lekko wyrzucić biszkopt (po to aby nie opadł), zdjąć szybko foremkę i ponownie odwrócić biszkopt, pozostawić do wystygnięcia. Przekroić na dwie części,
Przygotować krem kawowy:
- 500 ml kremówki
- 250 g serka mascaropne
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej  - rozpuszczonej w łyżeczce wody

Składniki ubić mikserem przełożyć biszkopt i odstawić do lodówki. Podawać z gałką lodów i adwokatem lub innym gęstym likierem.

Zapraszam do stołu i życzę smacznego ;-)
My podajemy w ten sposób.


czwartek, 11 lipca 2013

Nietuzinkowy prezent

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Lato w pełni, dużo z Was Drogie Czytelniczki na urlopach i fajnie. Wypoczywajcie , zwiedzajcie i bawcie się dobrze. Ja urlopu w tym roku nie mam , ale to nic. W tej chwili robię zawodowo to co lubię , a z każdym dniem klienci utwierdzają mnie w tym, że to wszystko ma sens. Dowodem na pokrycie tych słów niech  będą zdjęcia , tak zdjęcia serwisu do kawy, który otrzymałam od klientki. Miłe i wzruszające w tym wszystkim jest to, że serwis ten był ślubnym prezentem ponad 40 lat temu.Piszące to - wiem że muszę o niego dbać, aby przeżył następne 40 lat.





 

Gośćmi Dobrych Czasów są także dzieci.Ja kocham dzieci i dla nich przygotowuję desery na życzenie. Ostatnio dużym powodzeniem cieszy się mus z owoców sezonowych podawany z lodami.


Rodzice są sponsorami dla swoich milusińskich, a one dziękują między innymi w takiej formie.




Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do Dobrych Czasów. U nas jest smacznie, miło i serdecznie.

sobota, 6 lipca 2013

Ryba w Dobrych Czasach

Powody dla których powinniśmy jeść ryby.


Przeciętny Polak zjada o połowę mniej ryb niż pozostali mieszkańcy Unii Europejskiej, a ryby są wyjątkowo zdrowe-więc pamiętajcie o tym Drogie Kobietki

Ryby zmniejszają ryzyko nowotworów. 

Dieta bogata w ryby jest zalecana przede wszystkim osobom zagrożonym nowotworami. Według badań kwasy Omega 3 powstrzymują rozwój komórek nowotworowych m.in. prostaty, piersi, jelita grubego i płuc oraz wzmacniają układ odpornościowy.

Powodują wygładzanie cery. 

Kwas Omega 3 zawarty w rybach oraz witaminy A i E, pozytywnie wpływają na zdrowie skóry, utrzymując jej młodszy wygląd.

Wspomagają rozwój dziecka.


Kwasy tłuszczowe przenikające w okresie ciąży z pokarmu matki do organizmu płodu lub podczas laktacji do matczynego mleka, a wraz z nim do organizmu naszych pociech, wywierają korzystny wpływ na rozwijający się mózg dziecka. Badania wykazują, że dzieci matek spożywających w czasie ciąży mniej niż 350 g ryb tygodniowo częściej trafiały do grupy uczniów o najmniejszych zdolnościach werbalnych niż dzieci kobiet, które jadły więcej ryb. Dzieci matek spożywających odpowiednie porcje tygodniowe ryb mają mniejsze problemy w komunikowaniu się z rówieśnikami, oraz większy iloraz inteligencji.

Poprawiają wzrok

Kwasy Omega 3 korzystnie zapobiegają chorobom oczu. Kwasy Omega 3 odgrywają ważną rolę jako składnik budowy błon komórkowych, między innymi w układzie nerwowym oka.

Są źródłem łatwo przyswajalnego białka.
 

Białka ryb są bogate w aminokwasy egzogenne i mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Niewielka ilość tkanki łącznej w rybach podwyższa strawność i przyswajalność białka w organizmie, która wynosi 97% .
Korzystnie wpływają na nasz mózg poprawiając zdolności umysłowe i pamięć. 
Dzieci, których dieta została wzbogacona kwasami Omega 3, w osiągały szybszy postęp w nauce w porównaniu z rówieśnikami. Zaobserwowano poprawę pamięci i koncentracji. Dieta obfita w ryby zwiększa ilość substancji szarej w korze mózgu.

Mają właściwości przeciwzapalne. 


Ryby zmniejszają ryzyko takich chorób jak: miażdżyca, arytmia serca, udar mózgu i schorzenia reumatologiczne. Mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, obniżając ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu oraz zmniejszając ryzyko powstawania zakrzepów żylnych. Spożywanie ryb łososiowatych, do których należy pstrąg zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca a tym samym  przedłuża życie.






Działają antydepresyjnie. 
Kwasy Omega 3 zawarte w rybach mają ogromny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego mózgu i stan emocjonalny.

Zapobiegają anemii. 

Przyczynia się do tego bogactwo witamin i minerałów zawartych w mięsie ryb: witaminy A i D, B1, B2, B6, B12 oraz PP, żelazo, fosfor, selen, magnez, wapń i jod.

Zmniejszają ryzyko i łagodzą skutki astmy. 

Młodzież, której dieta jest bardziej uboga w kwasy Omega 3 zazwyczaj ma mniej wydolne płuca i jest bardziej narażona na występowanie przewlekłego zapalenia oskrzeli i astmy.

Zapobiegają starczej demencji. 

Okazuje się, że demencja starcza znacznie rzadziej występuje u osób, których dieta zawierała ryby i owoce morza.

                          
 Dowcip z morałem w tle -:)


 Małżeństwo uwielbia łowić ryby. Obydwoje umierają w tym samym czasie i idą do nieba. 

Siedzą tam w pięknej złotej łodzi, silnik ze srebra najwyższej próby, kołowrotki z platyny, tytanowe wędki, pełen zestaw przynęt i co najważniejsze po każdym rzucie branie.
Wyciągają same okazy. 

Żona odwraca się do męża i mówi:
- Prawda, że jest cudownie kochanie.
- No. I pomyśleć, że gdyby nie ty i ta twoja  niskotłuszczowa, antycholesterolowa dieta to moglibyśmy cieszyć się już tym z dziesięć lat temu.


Informacja dla Wszystkich, którzy chcą miło spędzić czas

Gospodarze Dobrych Czasów dnia 20.07.2013 od godziny 14.00 zapraszają na wędzonego pstrąga, który podawany będzie na ciepło z przy lokalowej wędzarni. Dodatkiem będzie kromka swojskiego chleba, który upieczemy specjalnie na ten dzień. W ofercie mamy duży wybór regionalnych piw, a także win które uatrakcyjnią sobotnie popołudnie i wieczór. Jak zawsze zapewniamy miłą obsługę, domową atmosferę i dobrą muzykę.











Zapraszamy.

poniedziałek, 1 lipca 2013

Słoneczne ciasto na pochmurny dzień.

Słoneczne ciasto na pochmurny dzień.

Witam Was serdecznie i wakacyjnie. Na Wybrzeżu weekend był deszczowy, i aby rozweselić ponurą niedzielę wyszperałam dwa przepisy na smaczne ciasta. W najbliższym czasie upiekę je i poczęstuję gości odwiedzających kawiarenkę " Dobre Czasy ".  


KOKOSANKA Z KREMEM ANANASOWYM.


             Owoce w których zawarte są - miłość wolność i smak.






Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki białego cukru
Białka ubić na puszystą pianę. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i miksować na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temp. 170oC ok. 30 min.

Składniki na kokosowy wierzch:
4 białka
1 szklanka białego drobnego cukru
200 g wiórek kokosowych
Białka ubić , powoli dodawać cukier, na koniec delikatnie wmieszać kokos. Piec na papierze do pieczenia ok.35 min. w temp. 170oC.

Składniki na krem ananasowy:
1 puszka ananasa
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru
4 żółtka
1 kostka masła (250 g)
Ananas pokroić w drobną kosteczkę. 1/3 zalewy wymieszać z budyniem, resztę zagotować z cukrem. Dodać wymieszany budyń i gotować, aż do uzyskania zawiesistej konsystencji . Odstawić do wystygnięcia.
Do miękkiego masła dodawać kolejno żółtka i razem zmiksować, dodać wystudzoną masę ananasową i ponownie  wymieszać. Dodać pokrojony ananas i wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć upieczony kokos. Udekorować startą czekoladą lub podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego   



BISZKOPTOWE CIASTO Z KREMEM KAWOWYM.




W ziarnach tych owoców zawarta jest kwintesencja idealnego smaku. 



Składniki na 2 biszkopty:
5 jajek
100 g gorzkiej czekolady
50 g Kasi
50 g masła
1/5 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 g drobnego cukru
125 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz utrzeć na puszystą masę i dodać roztopioną i lekko schłodzoną czekoladę. Zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy. Dodać cukier, ciągle miksując. Dodawać po kolei żółtka miksując, na koniec ubite białka. Delikatnie wymieszać z pozostałą masą. Ciasto można podzielić na 2 części i upiec osobno lub upiec całość i przekroić biszkopt.
Piec na papierze do pieczenia w temp. 170oC do suchego patyczka.

Masa cappuccino:
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
60 g kawy cappuccino w proszku 
3 łyżki cukru 
Mascarpone zmiksować z cappuccino, dodać ubitą kremówkę z cukrem. Miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.

Dekoracja:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
odrobina cappuccino do posypania

Zimne już biszkopty przełożyć kremem, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę i udekorować. Przechowywać w lodówce.

                                       Fotografie umieszczone w poście pochodzą z internetu