Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

poniedziałek, 1 lipca 2013

Słoneczne ciasto na pochmurny dzień.

Słoneczne ciasto na pochmurny dzień.

Witam Was serdecznie i wakacyjnie. Na Wybrzeżu weekend był deszczowy, i aby rozweselić ponurą niedzielę wyszperałam dwa przepisy na smaczne ciasta. W najbliższym czasie upiekę je i poczęstuję gości odwiedzających kawiarenkę " Dobre Czasy ".  


KOKOSANKA Z KREMEM ANANASOWYM.


             Owoce w których zawarte są - miłość wolność i smak.






Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki białego cukru
Białka ubić na puszystą pianę. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i miksować na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temp. 170oC ok. 30 min.

Składniki na kokosowy wierzch:
4 białka
1 szklanka białego drobnego cukru
200 g wiórek kokosowych
Białka ubić , powoli dodawać cukier, na koniec delikatnie wmieszać kokos. Piec na papierze do pieczenia ok.35 min. w temp. 170oC.

Składniki na krem ananasowy:
1 puszka ananasa
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru
4 żółtka
1 kostka masła (250 g)
Ananas pokroić w drobną kosteczkę. 1/3 zalewy wymieszać z budyniem, resztę zagotować z cukrem. Dodać wymieszany budyń i gotować, aż do uzyskania zawiesistej konsystencji . Odstawić do wystygnięcia.
Do miękkiego masła dodawać kolejno żółtka i razem zmiksować, dodać wystudzoną masę ananasową i ponownie  wymieszać. Dodać pokrojony ananas i wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć upieczony kokos. Udekorować startą czekoladą lub podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego   



BISZKOPTOWE CIASTO Z KREMEM KAWOWYM.




W ziarnach tych owoców zawarta jest kwintesencja idealnego smaku. 



Składniki na 2 biszkopty:
5 jajek
100 g gorzkiej czekolady
50 g Kasi
50 g masła
1/5 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 g drobnego cukru
125 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz utrzeć na puszystą masę i dodać roztopioną i lekko schłodzoną czekoladę. Zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy. Dodać cukier, ciągle miksując. Dodawać po kolei żółtka miksując, na koniec ubite białka. Delikatnie wymieszać z pozostałą masą. Ciasto można podzielić na 2 części i upiec osobno lub upiec całość i przekroić biszkopt.
Piec na papierze do pieczenia w temp. 170oC do suchego patyczka.

Masa cappuccino:
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
60 g kawy cappuccino w proszku 
3 łyżki cukru 
Mascarpone zmiksować z cappuccino, dodać ubitą kremówkę z cukrem. Miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.

Dekoracja:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
odrobina cappuccino do posypania

Zimne już biszkopty przełożyć kremem, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę i udekorować. Przechowywać w lodówce.

                                       Fotografie umieszczone w poście pochodzą z internetu

20 komentarzy:

  1. Ciasta uwielbiam,to z kremem kawowym...zapowiada się smacznie,pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń
  2. A ZDJĘCIA TYCH CIAST?..... ZROBIĘ SOBIE TO Z CAPPUCCINO!pOZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
  3. to pierwsze robi moja mama - nazywa je Rafaello :) to chyba - poza kopcem kreta i tortem z kaszy manny z truskawkami - moje ulubione ciasto :)
    a drugi przepis również brzmi smakowicie :) wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiadają się smakowicie;) Skorzystam , w pierwszej kolejności chyba kawowy, ale może coś się zmieni.
    We Wrocławiu, sobota była cieplutka i zrobiłam sobie 3h wycieczkę rowerowa po wałach nad Odrą i do Hali Ludowej gdzie z okazji jej Stulecia częstowali pysznym tortem. W niedzielę było chłodniej ale nie padała. Słoneczka życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny post,a przepisy brzmią apetycznie.Jak upieczesz ciasta- napisz czy gościom smakowały.Cieplutko pozdrawiam.Kuleczka

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kusisz kobieto, a ja na diecie i ze słodyczy mogę tylko śledzie. Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozpieszczasz tych swoich gości :) Serwujesz im nie tylko coś dla oka, ale też dla smaku. Dobry przepis. Skorzystam z niego. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne przepisy i piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje pomysły są ekstra-blog czyta się ja przygodową książkę,Pozdrawiam.Stała czytelniczka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaaaaakowity wpis mniam, mniam kokos do wypróbowania :-)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Byłem dzisiaj w Dobrych Czasach.Jest znakomicie.Klimatycznie,w tle muzyka zespołu Dżem,lody i kawa znakomita.Polecam.Andrzej Marczewski

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj niedobra Ty... Takie smakowitości tutaj opowiadasz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowicie wygląda:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmm...kokos i ananas, to najlepszy duet jaki znam :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Czytając przepisy aż zapachniał mi ciastem. Chyba po pracy zabiorę się za pieczenie. :D
    Dziękuję. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dla mnie proszę kawałeczek kawowego ciasta i małą czarną:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie smakowite zdjecia :)
    Ciasto na pewno pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na pewno wypróbuję i kiedyś zagoszczę:-)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń