Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

środa, 17 lipca 2013

Coś na słodko :)

Gospodyni Dobrych Czasów zaprasza na coś słodkiego.

Przepis  na ciasto naleśnikowe

Składniki:

- 125 g mąki tortowej
- 15 g  cukru
- odrobina soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany (najlepiej kremówki)
- kilka kropel esencji waniliowej lub cukier waniliowy

do smażenia :
- 20 g  masła (można użyć oleju)

Wykonanie:

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka,dobrze mieszamy składniki mikserem lub trzepaczką, dolewając  100 ml mleka. Ciągle mieszając  dolewamy  resztę mleka i śmietanę. Odstawiamy  ciasto na kilka minut.
Przed przystąpieniem do smażenia dodajemy esencję waniliową, ewentualnie cukier waniliowy. Patelnię smarujemy  odrobiną masła i podgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą się dziurki, odwracamy  na drugą stronę  i smażymy  kolejne 30-40 sekund. Przekładamy na talerz. Podajemy z dżemem lub innym słodkim nadzieniem np.twarożkiem z owocami.

Zapraszam do stołu i życzę smacznego ;-)





Przepis na ciemny biszkopt 
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki kakao

Przygotować prostokątną foremkę  i wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać . Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 25-30 minut . Biszkopt wyjąć z piekarnika, odwrócić formę do góry dnem i lekko wyrzucić biszkopt (po to aby nie opadł), zdjąć szybko foremkę i ponownie odwrócić biszkopt, pozostawić do wystygnięcia. Przekroić na dwie części,
Przygotować krem kawowy:
- 500 ml kremówki
- 250 g serka mascaropne
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej  - rozpuszczonej w łyżeczce wody

Składniki ubić mikserem przełożyć biszkopt i odstawić do lodówki. Podawać z gałką lodów i adwokatem lub innym gęstym likierem.

Zapraszam do stołu i życzę smacznego ;-)
My podajemy w ten sposób.


30 komentarzy:

  1. Biszkopcik obłędny! Uwielbiam wszystko co kawowe, no i oczywiście lody :P Likier "pięknie spływa".

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM ,coz za pysznosci,wspaniale sie prezentuja i kuuuuuuuuuuuuuuusza:P...............ciemny biszkopkic chyba sobie odpisze :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki to moje ulubione danie. Uwielbiam je ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kawkę mam:) A CIASTEM chętnie poczęstuję się:) Pyszności!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. az mi sie zachciało coś upiec dziś myslałam o ciasteczkach marchewkowych ale że ręka nawaliła odpada wszelkie gotowanie tak wiec małe o zupie chwilowo będą bo nawet ziemniaków obrac nie mogę ...

    pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm jak to wszystko smakowicie wygląda i niebezpiecznie łechce podniebienie takiego łasucha jak ja...

    OdpowiedzUsuń
  7. ojeju takie pyszności, słodka tortura :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smakołyki,naleśniki uwielbiam:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak tu słodziutko i pyszniutko. Już chciałoby się usiąść do stołu i spałaszować ten pyszny biszkopcik z lodami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wam Wszystkim i każdej z osobna za wsparcie i miłe słowa.Pozdrawiam i zapraszam do Dobrych Czasów

      Usuń
  10. Pyszności u Ciebie i zawsze wszystko pięknie wygląda.Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ słodkości u Ciebie,,naleśniki jak marzenie a torcik pewnie smakuje jak niebo!!Mniam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Margo-zapraszam na naleśniki do Dobrych Czasów.Przygotuję je z TAKIM nadzieniem jak lubisz.Pozdrawiam

      Usuń
  12. Miałam przyjemność smakować to kawowe cudo, po prostu NIEBO W GĘBIE :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Lidio.Dziękuję za miły komentarz.Zapraszam do Dobrych Czasów na delektowanie się także innymi deserami.Pozdrawiam

      Usuń
  13. Pyszności! Chętnie bym zjadła do kawki. pozdrawiam, Ania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu zapraszam do Dobrych Czasów.U nas i słodkości i kawa.Pozdrawiam

      Usuń
  14. Ależ pyszności!!!
    Pozdrowienia:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i zabieram sie za pieczenie sernika - bo musi być na jutro.Pozdrawiam i dziękuje

      Usuń
  15. Same pyszności, a torcik może sobie zrobię. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,ja lubię ciasta piec i jeść,/haha/Pozdrawiam Jola

      Usuń
  16. Ale smaczka narobiłaś:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu dziękuję Ci za miły komentarz

      Usuń
  17. Na zdjęciach wygląda smakowicie - przepis na naleśniki na pewno wypróbuję. Ciekawe są Twoje przepisy, czekam na więcej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję za odwiedziny.Jola

      Usuń
  18. Pieknie tu zostaje na duzej !

    zapraszam do mnie na licytacje i candy !
    http://mojamalaskandynawia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. o jejku, aż ślinka cieknie ;)
    dziękuję za odwiedziny ;)
    i na pewno będę zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń