Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

niedziela, 12 maja 2013

Słodka cytryna.

Witam Wszystkich bardzo ciepło i wiosennie mimo deszczowej pogody nad Bałtykiem.W planach był dzisiaj spacer po sopockim molo,ale plany sobie, a życie sobie - i żeby  nie było smutno to zapraszam  na  coś słodkiego.
Przepyszna tarta, coś niesamowitego. Wystarczająco słodka, ze świeżym, kwaskowym smakiem cytryny ... Taka wiosenna i lekka!
Składniki na spód:
  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny 




Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę  (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie wysypać kulki, które obciążą ciasto (może być groch, fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Na upieczoną tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż tarta się 'zetnie'. Można przykryć od góry folią aluminiową. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :



90 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedzinki,pozdrawiam.J.

      Usuń
  2. Pysznie wygląda. Prawie jak sernik. Aż ślinka leci. I ten cytrynowy kolor. FANTASTYCZNE. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda - mniam :))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za sympatyczny komentarz,Miłej nocki.J.

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :) A ja mimo deszczu byłam na spacerku z Sopotu do Orława :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ciebie sąsiadeczko i pozdrawiam.Jola

      Usuń
  5. Ale słodko,miło-bardzo lubię tego typu desery.Pozdrawiam-wierna czytelniczka bloga.Kleczka

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak Ja uwielbiam takie smakołyki,pyszności:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CZEŚĆ EDYTKO - POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ ZA MIŁY KOMENTARZ.

      Usuń
  7. Mniam, jak ja bym zjadła takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu ja też uwielbiam słodkości.Jola

      Usuń
  8. Mmmmmm wygląda tak kusząco, że chyba dam się skusić ;). Dzięki za przepis. Na pewno wypróbuję, bo bardzo lubię takie lekkie ciasta, a to wygląda na przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygląda, tak puszyście:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie, zabieram przepis i rozglądam się za formą (taką ładną jak Twoja).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie z Wejherowa.Jola

      Usuń
  11. wow !jakie cudo!!koniecznie muszę zrobić!fantastyczna!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WITAM I POZDRAWIAM I ZACHĘCAM DO PIECZENIA DOMOWYCH CIAST.MIŁEGO WEEKENDU-PAPA

      Usuń
  12. Piękne się prezentuje, też kiedyś robiła podobną ale przepis mi przepadł i u Ciebie go znalazłam :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale narobiłaś smaku)))))gdyby nie późna pora wzięłabym się za przyrządzanie:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa/J

      Usuń
  14. Znam podobny przepis Gino D'Acampo. Uwielbiam tę tartę. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję Ci za odwiedzinki,Pozdrawiam,J,

      Usuń
  15. Bardzo, bardzo smakowicie wygląda!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Tarta wygląda bardzo apetycznie i wręcz zaprasza aby spróbować.Lubię Twój blog bardzo.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ci miły komentarz.Jola

      Usuń
  17. Ach... pyszności. Szkoda, że mam dwie lewe ręce do pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj-każdy ma inny talent,Pozdrawiam i podziwiam Twój blog.J.

      Usuń
  18. Wygląda obłednie i pewnie tak tez smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmmm...wygląda niezwykle smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kusicielka,,,wygląda pysznie i pewnie tak smakuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam Ciebie i Twoją Rodzinkę.Jola

      Usuń
  21. Mmmmmmmm, ale zapachniało.
    Trzeba będzie zrobić na weekend dla rodzinki:-)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majowe podziękowania i pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki.J

      Usuń
  22. Pychota! aż mi ślinka cieknie ;)przepis wypróbuję w najbliższym czasie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przepięknie!
    Idealny deser dla mnie - cytrynowy :))
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosenne pozdrowienia dla Ciebie.Dziękuję

      Usuń
  24. Mniam, paluszki lizać. Smakowity przepis. Muszę wypróbować :)
    Dziękuję za odwiedziny, zapraszam do zaglądania do mnie. :)
    Pozdrawiam cieplutko, Wiola.

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeszcze nigdy nie miałam okazji zrobić tarty, ciężko jest mi dostac odpowiednią do niej foremkę, która zmieściłaby się w moim okrągłym piekarniku. Twoj wypiek wygląda bardzo kusząco.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  26. Tarta cytrynowa jest przepyszna. Kiedyś upiekła taką moja córka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ulu,Pozdrowienia dla Ciebie i córki.Jola

      Usuń
  27. Ach, jak pysznie :) Częstuję się wirtualnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosenne pozdrowienia dla Ciebie.Dziękuję

      Usuń
  28. Dziekuje za odwiedziny na moim blogu :-) Swietny blog prowadzisz,zagaszczam na dluzej,bo wszystkie tematy u Ciebie sa bliskie memu sercu :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj-dziękuję Ci za odwiedziny.Pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki,Jola

      Usuń
  29. Tarta cytrynowa wygląda przepysznie. Poczęstowałam się kawałeczkiem. Pycha...
    Zrobię ją w sobotę.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i zapraszam do Dobrych Czasów na ciasteczko i kawkę.J.

      Usuń
  30. Wygląda przepysznie ;) mam nową formę do tarty więc pewnie wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Tarta wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosenne pozdrowienia dla Ciebie.Dziękuję

      Usuń
  32. o matko, muszę taka zrobić - wyglada obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam wiosennie z Wejherowa,miłej niedzieli,J,

      Usuń
  33. Ale kusisz, wygląda bardzo apetycznie♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj-dziękuję Ci za odwiedziny.Pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki,Jola

      Usuń
  34. Odpowiedzi
    1. Wiosenne pozdrowienia dla Ciebie.Dziękuję

      Usuń
  35. Odpowiedzi
    1. Witaj-dziękuję Ci za odwiedziny.Pozdrowienia dla Ciebie.Jola z Dobrych Czasów

      Usuń
  36. Wygląda bardzo, bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj-dziękuję Ci za odwiedziny.Pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki,Jola

      Usuń
  37. Ależ u Ciebie jest przepysznie, kusisz zapachem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosenne pozdrowienia dla Ciebie.Dziękuję

      Usuń
  38. Odpowiedzi
    1. Witaj-dziękuję Ci za odwiedziny.Pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki,Jola

      Usuń
  39. Od dawna mi się taka marzy. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, bo tarta wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedzinki,pozdrawiam.J.

      Usuń
  40. Witaj Jolu, dziękuję Ci bardzo za odwiedziny w Zaciszu i zaproszenie do Ciebie. Myślę, że mamy wiele wspólnego i dlatego z przyjemnością będę wpadać do Ciebie w odwiedziny. Pozdrawiam cieplutko. Ania

    OdpowiedzUsuń
  41. Co za pyszności u Ciebie :)))))
    Bardzo fajny blog na pewno zostanę tu na dłużej :)))))

    OdpowiedzUsuń
  42. tarta wygląda niezwykle smakowicie!
    pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny ;-))

    OdpowiedzUsuń
  43. Oj ależ mi smaku narobiłaś :)))) Muszę kiedyś koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń