Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

sobota, 23 marca 2013

Na co masz teraz ochotę? :) - KONKURS ZAKOŃCZONY

Witam,

Chciałabym zaprosić Was do udziału w zabawie na autorski pomysł na deser. Zwycięzca zabawy będzie mógł wymyślić nazwę dla zaproponowanego przez siebie deseru, a także za jego pozwoleniem umieścimy go w naszej "galerii pomysłodawców" :))).



Może Twój pomysł zagości w naszym menu...



Czekamy na propozycje :)
Zwycięzcę wybierzemy spośród 8 pierwszych nadesłanych przepisów.

8 komentarzy:

  1. Moja propozycja:
    opak. budyniu wanil. ugotować zgodnie z przepisem ostudzić cały czas mieszając.
    Do ostudzonego budyniu dodać 250g.twarożku śmiet. i 25g masła, dobrze wymieszać i przełożyć do pucharków, dodać sezonowe owoce. SŁODKI POLDEK.

    OdpowiedzUsuń
  2. TRUSKAWKI W PIERZYNCE
    Deser nakładamy w pucharku warstwowo.Najpierw pokruszone bezy,potem bita śmietana kremówka i pokrojone truskawki.W zależności od wysokości pucharka warstwy powtarzamy kilka razy. Na końcu powinny być truskawki,najlepiej całe z szypułkami.SMACZNEGO:)

    OdpowiedzUsuń
  3. LENIWA DAMA.Ugotowaną galaretkę wlać do pucharka,jak zastygnie udekorować gęstym naturalnym jogurtem wymieszanym z syropem o smaku przygotowanej galaretki.Udekorować herbatnikiem np.w kształcie wąskiego prostokąta.SMACZNEGO,pozdrawiam Barbara z Luzina

    OdpowiedzUsuń
  4. MULATEK-tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z 3łyżkami Amaretto.250ml 30 procent.śmietany ubić na sztywną pianę,połączyć z czekoladą i zmiksować na gładką masę.Na dno pucharka wsypać 3 pokruszone herbatniki i nałożyć gotowy mus.SMACZNEGO.......Danusia Nowak

    OdpowiedzUsuń
  5. Gruszkę obierz ze skorki i ugotuj u lekko osłodzonej wodzie.Potem zimną pokroić w kostkę.Przełożyć do pucharka,skropić leciutko cytryną.Udekorować 4 łyżkami jogurtu gruszkowego i listkiem mięty.Propozycja nazwy - OWOCOWA KOSTKA - pozdrawiam i życzę smacznego.Wiola z Redy

    OdpowiedzUsuń
  6. Pokroić banana. Włożyć do pucharka i zalać 100 ml adwokata. Udekorować. 2 łyżkami bitej śmietany. Na samej górze położyć długi wąski pasek andruta. MOCNA NIESPODZIANKA. Pozdrowienia z Łeby Janka Kowalik.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na dno pucharka włożyć 2 okrągłe biszkopty,potem pół szkl.owoców z kompotu a następnie 2łyżki serka waniliowego.Schłodzić i podawać.Proponuję deser nazwać OWOCOWY SMACZEK.Asia z Kaszub

    OdpowiedzUsuń
  8. CZEREŚNIOWY ODDECH. Śmietankę ubić na sztywno, wyłożyć na dno pucharków, na to pokruszyć bezę, wyłożyć kolejną warstwę śmietanki, wydrylowane czereśnie. Całość polać bitą śmietaną.Udekorować gałązką czereśni,dodać można listek mięty.Pozdrawiam Mirka M.

    OdpowiedzUsuń