Witam! Mam na imię Jola. Mieszkam w Wejherowie (Kaszuby). Kocham ludzi i tradycję może dlatego, że wakacje spędzałam przeważnie we wsi Loryniec (Wdzydze Kiszewskie). Przez wszystkie lata dojrzewania towarzyszyła mi domowa atmosfera, drewniane wnętrza, rodzinne spotkania i smakołyki. Wspominam to jako dobre czasy - dlatego też przedsięwzięcie które zaplanowałam ma oddawać tamte "klimaty". Chcę się nimi podzielić z innymi - czyli z Wami.
Zapraszam wszystkich czytelników wraz z rodziną i znajomymi do śledzenia bloga, a w dniu otwarcia "Dobrych Czasów" na filiżankę dobrej kawy oraz skosztowanie domowego ciasta :).

czwartek, 21 marca 2013

Złoty trunek

Witam,

Ostatnio było o pysznym dodatku do piwa jakim jest wędzony ser. Czas więc powiedzieć o samym piwie słów kilka.
Bursztynowy smakołyk z białą pianą jest warzony od prawie 6 tysięcy lat. Już starożytne kultury raczyły się nim podczas wielu ceremonii i zgromadzeń. Sposoby przyrządzania zmieniały się przez te wszystkie lata, jednak właściwy produkt pozostał bez zmian. Na dzień dzisiejszy wiele rodzajów piwa jest dostępnych na sklepowych półkach. Pośród wielu z nich znajduje się kilka "perełek", którymi chciałabym częstować Was w moim lokalu. Postaram się, aby dostępne u nas piwa pochodziły z browarów regionalnych. Specjalnie dobrani dostawcy zagwarantują nam najwyższą jakość tego trunku.

Serwować będziemy wiele gatunków, jednak chciałabym wymienić kilka, które mi utkwiły w pamięci.
- Witbier - tradycyjne belgijskie piwo pszeniczne. Charakterystyczny dla niego jest wyraźny charakter zbożowy z cytrusowym posmakiem.
- India Pale Ale - dość mocne piwo o charakterystycznym chmielowym smaku. Początkowo wytwarzane dla brytyjskich wojsk kolonialnych. Aby nie zepsuło się podczas transportu było mocno chmielone. Smak chmielu jest bardzo intensywny, zaś gorycz jest umiarkowanie silna.
- Black IPA - piwo o niesprecyzowanej przynależności gatunkowej. Do warzenia wykorzystuje się ciemne słody, które nadają mu charakterystyczny ciemnobursztynowy kolor. Podczas spożywania czuć silny aromat chmielu.

Wiem, że to na razie opis trzech gatunków, jednak z czasem będzie ich przybywać, a co za tym idzie - każdy smakosz piwa znajdzie u nas coś dla siebie.

Liczę także na Wasze propozycje i opinie.
Pozdrowienia dla wszystkich piwoszy.


6 komentarzy:

  1. Zapowiada się interesująco. Rezerwuję stolik dla VIP-ów :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile miejsc liczy ten stolik? Boja też jestem zainteresowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stolik jest długi, więc miejsca wystarczy dla każdego. Oby wystarczyło gotówki, bo częstować będziemy 24 godziny na dobę :).

      Pozdrawiam

      Usuń
  3. A czy można zamówić z dowozem do domu? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię dobre piwko -będę Waszym lokalowym gościem napewno.Czekam na otwarcie.Rudy Rysiek

    OdpowiedzUsuń
  5. Piwko,piwko-cieszę się że będzie na przeciwko.Sąsiadka

    OdpowiedzUsuń